BLOG.

WEBSITE ONDERHOUD: BELANGRIJKER DAN JE DENKT.

Een website is het online visitekaartje van je bedrijf en heeft als doel om bezoekers te overtuigen, nieuwsgierig te maken, te prikkelen, te informeren en uiteindelijk tot actie aan te zetten. Het is dus belangrijk dat je website er goed uitziet, gebruiksvriendelijk is en bezoekers voorziet van de juiste informatie. Maar, net als bij een auto, heeft ook een website onderhoud nodig om optimaal te kunnen blijven functioneren. Je kunt namelijk niet wachten tot het moment dat je auto niet meer start. In deze blog gaan we dan ook in op wat website onderhoud inhoudt, waarom het belangrijk is en wat er kan gebeuren als een website niet (regelmatig) wordt onderhouden.  

WAT VERSTAAN WE ONDER 'WEBSITE ONDERHOUD'?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat er wordt bedoeld met ‘website onderhoud,’ aangezien dit vaak verward wordt met ‘website beheer.’ Goed om te weten is dat website beheer voornamelijk is gericht op het beheren van de website-inhoud, zoals het toevoegen of aanpassen van tekst, media en overige inhoud. Bij website beheer ligt de focus meer op het up-to-date houden van de inhoud op de website. In tegenstelling tot website onderhoud waarbij de focus ligt op de technische aspecten van een website, zoals het implementeren van beveiligingsmaatregelen en het maken van back-ups. Daarnaast omvat website onderhoud ook het optimaliseren van de snelheid van de website en het oplossen van fouten door bepaalde functionaliteiten en plug-ins.

HET BELANG VAN WEBSITE ONDERHOUD

Door regelmatig je website technisch te onderhouden, zorg je ervoor dat jouw website goed blijft werken, snel is, up-to-date en gebruiksvriendelijk blijft. Hierdoor maak je het mogelijk om onder andere potentiële klanten aan te trekken en je doelgroep te bereiken. Bovendien is website onderhoud van cruciaal belang om de veiligheid van je website en website-bezoekers te waarborgen. Beveiligingsupdates moeten worden uitgevoerd om beveiligingsrisico’s te minimaliseren en hackers en cyberaanvallen tegen te houden. Hierdoor kunnen bezoekers met een gerust hart en in alle veiligheid jouw website bezoeken.

Hoewel er geen vaste regel is voor de hoeveelheid onderhoud die je aan je website moet besteden, is het belangrijk om hier structureel mee bezig te zijn. Het is raadzaam om hier minstens maandelijks tijd voor vrij te maken of dit te laten doen. Regelmatig website onderhoud bespaart je ook op de lange termijn tijd, geld en moeite, omdat je problemen snel kunt identificeren en oplossen. Een website kan namelijk door verouderde updates, plug-ins of gebrek aan onderhoud dusdanig slecht functioneren, dat de website (bijna) onbruikbaar wordt of zelfs offline gaat. Op den duur zou dit ervoor zorgen dat er een compleet nieuwe website gebouwd moet worden, wat extra kosten en tijdverlies met zich meebrengt.

Maar, wat gebeurt er als je niet structureel bezig bent met het onderhouden van je website? Dat brengt in ieder geval een aantal consequenties met zich mee waar je zeker rekening mee moet houden. Zo zal de snelheid van je website afnemen, het risico op beveiligingsproblemen zal toenemen, en niet-functionerende links en verouderde plug-ins zullen leiden tot een negatieve gebruikerservaring. In het ergste geval kan dit zelfs de website offline halen. Je doelgroep kan niet meer op je website komen of ervaart problemen, waardoor je potentiële klanten misloopt, het website-verkeer afneemt, en dit ook invloed heeft op de online uitstraling van je bedrijf. En zeg nu zelf, dat is toch zonde? Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je proactieve maatregelen nemen om dit te voorkomen. Wanneer er geen tijd is voor het onderhoud van je website of het ontbreekt aan kennis hierover, dan kan het handig zijn om een gespecialiseerde partner in te schakelen. Partners zoals websitebouwers zijn goed op de hoogte van wat er moet gebeuren en waar ze op moeten letten. Het is vaak verstandig om het onderhoud en beheer van je website toe te vertrouwen aan dezelfde partij of persoon die de website heeft ontwikkeld en gebouwd, omdat zij de ins en outs van je website kennen, inclusief de gebruikte plug-ins en hun functies.

Kortom, website onderhoud is essentieel voor een effectieve online aanwezigheid. Het niet (regelmatig) onderhouden van je website zal leiden tot tragere prestaties, beveiligingsrisico’s en een negatieve gebruikerservaring. Investeer in regelmatig onderhoud om je website optimaal en up-to-date te houden, zodat je website altijd goed blijft werken, je bedrijf kan groeien en je doelgroep kan aanspreken. Vergelijk het met het verzorgen van je auto of tuin: geef je website dezelfde zorg en aandacht die het nodig heeft.

Op zoek naar een vertrouwde partner? Brand for Life neemt graag de zorg van jouw website op zich. Benieuwd naar onze dienstverlening op het gebied van websites? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bekijk onze website voor meer informatie.

GRATIS DOWNLOADEN

BRAND FOR LIFE
INHAAKKALENDER 2024.

Vul hieronder je gegevens in en ga direct aan de slag.