BLOG

WAT JE KUNT MET DE VERSCHILLENDE DESIGN PROGRAMMA'S.

Vanuit grafisch design zijn wij dagelijks bezig met het ontwerpen van logo’s, huisstijlen, flyers, afbeeldingen, posters en illustraties. Deze ontwerpen worden door ons en door onze opdrachtgevers online en offline gebruikt als communicatiemiddel voor hun bedrijf. Maar hoe worden deze ontwerpen gemaakt en welke design-programma’s worden hiervoor gebruikt? Daar gaan wij jou alles over vertellen!

ADOBE CREATIVE CLOUD

In Adobe Creative Cloud bevinden zich meer dan 20 desktop- en mobiele apps (ontwerpprogramma’s) voor onder andere fotografie, videografie, design en meer. Denk hierbij aan Photoshop, InDesign en Illustrator. Vaak moet je voor het gebruik van deze programma’s een betaald lidmaatschap afsluiten, in de meeste gevallen zijn deze programma’s helaas niet gratis te downloaden. Voor studenten heeft Adobe een korting geregeld zodat zij niet de originele prijs hoeven te betalen. Wat prettig is aan alle Adobe apps, is dat ze goed op elkaar zijn ingespeeld. Als je iets wilt exporteren in een ander design-programma, dan is dit gewoon mogelijk. Ook met dezelfde hoge kwaliteit. Handig toch? Er zijn ontzettend veel mogelijkheden binnen de verschillende designapps. Maar, welk design-programma gebruik je voor welk project?

ADOBE PHOTOSHOP

Adobe Photoshop is een design-programma dat voornamelijk bedoeld is voor het bewerken van foto’s. Met Photoshop kun je foto’s bewerken en leuke visuals maken voor social media, posters of andere communicatiemiddelen. In Photoshop heb je ontzettend veel tools waarmee je prachtige creaties kunt maken. Als je veel in Photoshop werkt, zul je zien dat je veel kunt leren en steeds meer nieuwe tools kunt toepassen op je gewenste creaties. Van illustraties en foto’s bewerken tot simpele videobewerkingen en kleine animaties. Photoshop breidt zich elk jaar weer uit met nieuwe functies, zoals een betere en snellere portretselectie. Geen laptop bij de hand? Geen probleem! Adobe heeft ook hiervoor een oplossing bedacht. Een Photoshop app die speciaal is ontworpen voor de iPad. Deze ontwikkeling maakt het mogelijk om Photoshop overal mee naar toe te nemen. Super handig!

ADOBE ILLUSTRATOR

Adobe Illustrator behoort in de top 3 van meest gebruikte ontwerpsoftware. Met Illustrator kun je professionele illustraties, logo’s en iconen maken met hoge kwaliteit. In dit design-programma werk je met vectorafbeeldingen, ook wel simpele basisvormen genoemd. Dit zijn lijnen, punten, geometrische- en organische vormen. Deze vormen voeg je uiteindelijk samen tot een eindproduct. Met Illustrator maak je vaak een ontwerp in lagen. Dat betekent dat je alle onderdelen los van elkaar maakt. Een voordeel is dat je niet gelijk het hele ontwerp hoeft aan te passen, maar dat je de onderdelen apart van elkaar kunt bewerken. Illustrator is erg gebruiksvriendelijk, dit zorgt ervoor dat iedereen met een klein beetje basiskennis goed vooruit kan in dit programma.

ADOBE INDESIGN

Adobe InDesign wordt gebruikt voor het maken van lay-out- en paginaontwerpen voor gedrukte en digitale media. Er zijn ontzettend veel tools binnen InDesign. Zo kun je teksten in verschillende kolommen zetten en je kunt de stijl van de tekst eenvoudig aanpassen. Ook kun je eenvoudig foto’s, en illustraties toevoegen. Ook vanuit andere design-programma’s. Met InDesign kun je onder andere posters, boeken, tijdschriften, e-books en nog veel meer maken.

EEN EXTRA TIP!

Vind je het leuk om digitaal te tekenen/ontwerpen? Dan zou de tekenapp Procreate wat voor jou kunnen zijn! Deze betaalde tekenapp kun je aanschaffen voor op je iPad of iPhone. Procreate is een tekenapp met Adobe Photoshop en Illustrator in één. Wat je ermee kunt doen? Nou, eigenlijk van alles. Het ontwerpen van illustraties, animaties, posters, kaarten en nog veel meer. Deze tekenapp heeft ontzettend veel kwasten waarmee je elke tekenstijl kunt toepassen. Procreate wordt ook wel een schetsapp genoemd waarin je al jouw ideeën tot uiting kan brengen. Daarnaast is deze app erg gegroeid de afgelopen jaren en heeft de iPhone versie zelfs een prijs gewonnen voor de beste app van het jaar. Dus, waar wacht je nog op?

GRATIS DOWNLOADEN

BRAND FOR LIFE
INHAAKKALENDER 2024.

Vul hieronder je gegevens in en ga direct aan de slag.